Eten jullie ook je kerstboom op?

Dennenthee 300x200Heb je de kerstboom nog niet de deur uitgedaan? Gelukkig! Want ja, je leest het goed! Je kan je kerstboom gewoon opeten (en drinken) in plaats van hem de deur uit te doen. Dit geldt natuurlijk alleen voor de mensen die een echte kerstboom in huis hebben gehaald. Je kan ontzettend veel leuke en lekkere dingen maken van je oude kerstboom. Van thee, hoestsiroop en dennenlikeur tot heerlijke badolie!

Het alle makkelijkste om mee te beginnen is de thee. Je hebt namelijk maar een paar handjes gedroogde dennennaalden, honing en een pan met water nodig. Breng het water samen met de gedroogde dennennaalden aan de kook. Na ongeveer 20 minuutjes vis je alle dennennaalden eruit en voeg je een beetje honing toe, et voilà! Wat ook leuk is om te weten is dat dennenthee goed is voor de luchtwegen en het werkt kalmerend (perfect dus om je decemberstress mee weg te drinken).

Er wordt niet alleen maar drinken en badolie gemaakt van de oude dennenbomen. Twee ontwerpers uit Londen,  Lauren Davies en Julia Georgallis, gingen een stapje verder. Zij wilden hun kerstboom ‘echt’ opeten. Als eerste moesten ze natuurlijk onderzoeken of kerstbomen überhaupt wel veilig zijn om te eten.  Ze kwamen tot de conclusie dat alle sparren, zilversparren en dennen eetbaar zijn, maar dat taxus giftig is. Gelukkig zijn taxusbomen goed te herkennen, er zitten namelijk rode besjes aan de boom en de naalden groeien vanaf de takken in een spiraal. Met verschillende boomsoorten werd er geëxperimenteerd tot de twee ontwerpers een goed recept hadden! Onder andere de volgende gerechten hebben de onderzoekers laten testen in een restaurant in Londen; rode kool met spar-gepekelde zalm, spar-pickles, den-gerookte bloemkool, spar-tzatziki, couscous met dennennoten, dennenpudding en zelfs spar-ijs. Het resultaat? De borden waren allemaal schoongelikt!

Knip dus nog snel een aantal takken van je dennenboom af voordat je hem met Driekoningen bij het grofvuil zet!