Spreken als een baas

overcome-public-speaking-fearSpreken als een baas

Het is zover, de immer koele dagvoorzitter kondigt aan dat de vloer van jou is. Daar sta je dan, bibberende knieën, een volgeschreven (trillend) A4-tje, je ogen gericht op de vloer. Jouw presentatie waar je al dagen tegenop kijkt gaat beginnen, alle ogen zijn op jou gericht. Je merkt al tijdens het begin dat je woorden er niet helemaal lekker uitkomen terwijl je de presentatie nog zó goed geoefend had! Wat nu?! Hoe tackle jij dit probleem? Hoe leer jij spreken als een baas?!

Voorbereiding

Het klinkt simpel, en dat is het ook het ook. Zorg dat je boven de stof staat, stel bijvoorbeeld potentiële vragen aan jezelf en probeer hier antwoord op te geven. Zodra jij alles over het onderwerp weet dat jij wilt gaan bespreken zul je merken dat je ook niet meer een heel boekwerk nodig hebt. We raden je daarom ook aan om jouw notities voor tijdens de presentatie te limiteren tot simpele steekwoorden, puur als leidraad voor jouw verhaal.

Lichaam

Iedereen zegt het, je houding is waar het allemaal mee begint. Zorg dat je ten alle tijden stevig op twee benen staat, en dus niet gaat ‘hangen’ op één been. Dit straalt naast dat het slecht is voor je rug ook nog eens een gebrek aan zelfvertrouwen uit. Zeg nou zelf, heb je ooit Richard Branson, Mark Zuckerberg of Barack Obama met bibberende knieën op een podium zien staan? Nee? Wij ook niet. Naast een sterke houding is het ook van groot belang dat je gebruik maakt van je armen en gezichtsuitdrukking. Met gebaren en emoties kun jij onderwerpen meer laten leven bij luisteraars, daarbij zorgt het voor een stukje geloofwaardigheid. Bijvoorbeeld, wanneer jij vertelt dat de ene variabel een ontzettend grote impact heeft op het andere, dan komt het net wat geloofwaardiger over wanneer je dit ook laat zien dan wanneer je met je handen op je rug blijft staan.

Structuur

  Wanneer jij een artikel in de krant leest wil je ook niet meteen de conclusie van dat interessante onderzoek lezen, toch? Je wilt eerst weten waar het onderzoek over gaat voordat men de materie in mag duiken. Dit werkt hetzelfde met een presentatie, vertel de personen waar je voor staat eerst waar je over gaat vertellen en welke onderwerpen je gaat behandelen. Nadat iedereen weet wat jij gaat vertellen mag je pas echt beginnen met jouw verhaal waar jij alles over weet. Dit stuk is vaak het grootste gedeelte van jouw praatje. Als laatste zul je een conclusie moeten trekken, daarbij geef je even een beknopte samenvatting en van wat zojuist besproken is. Kortom: in jouw introductie vertel jij wat je gaat vertellen, in je middelste stuk (body) vertel je het daadwerkelijk, tot slot in jouw conclusie vertel je kort wat je hebt verteld!

Je mag beginnen! 

Met deze tips kun jij beginnen met jouw verhaal. Tijdens jouw presentatie zul je er echter achter komen dat je manier van spreken ook van enorm groot belang is. De volgende keer zullen we jou hier tips over geven!