Week van de Smaak: de lekkerste week van het jaar!

forksVan 3 tot 9 oktober is het ook bij ons week van de smaak! Deze week serveren we tijdens de lunch 4 soorten amuses, samengesteld door onze chef Barry, waarin alle 4 basissmaken aan bod komen: zoet, zuur, zout en bitter!

Wat dacht u van gerookte zalm (zout), een zuurkoolhapje (zuur), een stukje grapefruit (bitter) of een amuse met honing (zoet)?

Maar… Daarnaast is er ook nog een vijfde ‘geheime’ smaak: Umami. Het concept van de vier basissmaken is volgens verschillende wetenschappers achterhaald. Voor hen staat vast dat onze smaakpapillen ook gevoelig zijn voor een vijfde smaak, namelijk umami.

De Japanse professor Kikunae Ikeda beschreef reeds in 1908 een nieuwe basissmaak tijdens het proeven van een bouillon op basis van zeewier. Hij was ervan overtuigd dat deze smaak niet kon worden samengesteld uit de vier andere basissmaken. Professor Ikeda vond deze nieuwe smaak een aangename smaakervaring en noemde deze daarom umami, het Japanse woord voor smakelijk.

Een smaak omschrijven is altijd moeilijk en dit geldt in het bijzonder voor de umamismaak die niet kan terugvallen op de bekende basissmaken. Termen als hartig, vleessmaak en bouillonachtig zijn vaak gebruikt in een poging de umamismaak te omschrijven. Tot op vandaag is geen enkele Westerse taal erin geslaagd een eigen term voor de vijfde smaak in te voeren. Vandaar dat nog overal de Japanse naam wordt gebruikt.

Luncht u deze week bij ons? Geniet van onze smaakvolle amuses!