Effectief brainstormen, hoe doe je dat?

10 tips voor een effectieve brainstorm

Brainstormen is een must voor ieder project. Het is cool om te doen en het zorgt voor creatieve ideeën. Wil je zelf aan de slag met een brainstorm? Wij hebben alvast tien tips voor je op een rijtje gezet!

1. Stel een kwantitatief doel vast

Probeer zoveel mogelijk nieuwe ideeën te genereren. Gooi ze eruit, al die wilde ideeën in je hoofd! Het gaat in deze fase om kwantiteit, kwantiteit, kwantiteit. Honderd ideeën in een uur moet zeker lukken. Stel je doel ook vast op die manier: ‘In 1 uur tijd genereren we 100 ideeën voor probleem X!’

2. Brainstorm samen met anderen

Brainstorm niet alleen, maar samen met anderen. Je vult elkaars ideeën automatisch aan en brengt zo de ‘flow’ op gang. Wees positief naar anderen en ga voor “Ja, EN….” in plaats van “Ja, MAAR…”

3. Stimuleer elkaars ideeën

Elk idee van iemand anders werkt als een katalysator op je eigen creativiteit. Dus stimuleer ze, die ideeën van anderen, hoe gek ze ook mogen klinken in jouw oren!

4. Geef geen kritiek op ideeën

Tijdens een brainstorm gaat het puur om het genereren van ideeën. Het proces telt, niet de inhoud van elk los idee. Selectie volgt later wel. Oordeel dus nooit over de ideeën van een ander, maar omarm de meest wilde, gekke ideeën! Iedereen moet het gevoel hebben dat hij kan zeggen wat ie wil.

5. Hou het tempo erin

Blijf niet te lang steken bij een idee en ga er (nog niet) over discussiëren. Als je vanuit een modus denkt waarin alles mogelijk hoef je niet bang te zijn voor slechte ideeën dus kun je ook lekker snel door.

6. Begin gewoon!

Schrijf wat op en ga door! Vertrouw erop dat de goede ideeën vanzelf komen. Wacht niet op het ei van columbus in je hoofd maar pak door op alles wat je bedenkt. Focus je op het onderwerp en ga daar op los.

7. Formuleer het probleem duidelijk

Formuleer het probleem, waarom het probleem er is en voor wie het een probleem is. Zo zorg je voor een goede focus. Binnen die focus kun je helemaal los gaan.

8. Doe een omgekeerde brainstorm

Bedenk ideeën om het probleem juist erger te maken. Het tegenovergestelde van deze ideeën helpen je om te ontdekken hoe je het probleem wel kunt oplossen.

9. Schrijf willekeurig woorden op

Kost het moeite om op gang te komen? Schrijf willekeurig een paar woorden op, bijvoorbeeld ijsco, kip en voetbal. Verbind je probleemstelling met deze woorden en je brein verzint vanzelf ideeën.

10. Houd de scope klein

Houd de scope klein tijdens de brainstorm en zorg voor duidelijke randvoorwaarden. De opdracht ‘Bedenk een spel voor volwassenen gebaseerd op het spel waar je vroeger dol op was’ is eenvoudiger dan ‘Bedenk een product voor een bedrijf, waarmee het snel een multinational kan worden’.

Bron: Concept7