De kracht van een goede ijsbreker

Je bent druk bezig met het organiseren van jouw event: de inhoud is bijna af en je weet hoeveel mensen er komen. Hoe voorkom je dat je een ongemakkelijk en stil begin hebt van je event? En hoe gaan die mensen elkaar een beetje leren kennen? De oplossing is simpel: door een leuke ijsbreker in te zetten! In deze blog delen wij 6 leuke ijsbrekers die je kunt inzetten voor jouw workshop, training, of ander event!

IJsbreker 1 – Twee waarheden, een sprookje

Dit is gelijk een grappige en luchtige ijsbreker om mee te beginnen. Dit kennismakingsspel kan plenair of in groepjes. De persoon die aan de beurt is, gaat drie dingen over zichzelf vertellen. Eén van die dingen is een leugen. De rest mag raden welke van de drie een leugen is.

IJsbreker 2 – Stel zoveel mogelijk vragen aan de ander (en introduceer deze persoon vervolgens)

Maak tweetallen. Omstebeurt ga je de ander uitvragen: je stelt zoveel mogelijk vragen over de ander zodat je zoveel mogelijk over deze persoon te weten komt. Zodra deze oefening afgelopen is, introduceer je plenair de tweede ronde: iedereen gaat de persoon die zojuist uitgevraagd is, aan de hele groep voorstellen! Hoeveel weet je te onthouden en te vertellen aan de groep?

IJsbreker 3 – Ga over de streep als…

Met ‘over de streep’ krijgt een ieder beter zicht op wie de anderen zijn. Vragen die anders niet gesteld worden, komen naar boven en zo leer je iemand op een heel andere manier kennen. Hoe werkt het? Zet alle tafels en stoelen aan de kant zodat er voldoende loopruimte ontstaat. Zet vervolgens met tape of met krijt een lijn op de grond. Als je met een grote groep bent, kan je er een vierkant van maken. Zorg dat iedereen voldoende ruimte heeft om gemakkelijk over de streep te stappen. De spelleider stelt enkele vragen. Als de gestelde vraag op één van de deelnemer van toepassing is, loopt hij of zij over de streep.

IJsbreker 4 – De wind waait voor…

Zeg: ‘De wind waait voor… {Iedereen die een huisdier heeft}. Dit is een soort stoelendans. Je moet opstaan en een nieuwe plek zoeken als de uitspraak waar is voor jou.

IJsbreker 5 – Nooit heb ik…

Iedereen houdt 5 vingers omhoog. Ga de cirkel een voor een af. Iedere persoon vertelt iets wat hij/zij nog nooit heeft gedaan. De zin begint steeds met: ‘Nooit heb/ben ik…’ Bijvoorbeeld: ‘Nooit ben ik naar de VS geweest.  Voor iedere statement die gezegd wordt, moet iedereen in de groep die zoiets al wél heeft gedaan een vinger omlaag doen, waardoor er nog 4 vingers overblijven.

Het doel is om zo lang mogelijk in het spel te blijven, dus om de laatste persoon te zijn die nog vingers omhoog heeft staan. Om te winnen is het een goede strategie om iets te zeggen wat de meeste mensen wel hebben gedaan maar jij niet!

IJsbreker 6 – In stilte organiseren

Roep iedereen op om naast elkaar te gaan staan op volgorde van geboortedatum. Het enige probleem: er mag niet gepraat worden. Zodra ze allemaal in een rij staan, vraag je bepaalde mensen om hun verjaardag om er zeker van te zijn. Hetzelfde zou je kunnen doen met schoenmaat, lengte, etc.

Bron: Het NPL College.