4 tips om je gasten te laten netwerken

We kennen het allemaal, een bedrijf wil een evenement organiseren en heeft een aantal doelen voor ogen, één daarvan is netwerken. Ze geven aan dat netwerken erg belangrijk is, de doelgroep komt niet vaak samen, het is goed om kennis met elkaar te delen en om nieuwe mensen uit dezelfde branche te ontmoeten. Maar hoe kun je hierin sturen als organisatie? Want een evenement is pas geslaagd als bovenstaande in ieder geval is behaald. Daarom wil ik graag mijn ervaring met jullie delen, en netwerktips geven die mij geholpen hebben op een evenement in het verleden.

4 tips

  1. Playful learning: De leukste netwerkervaring heb ik opgedaan tijdens het MPI jaarcongres. We kregen een workshop van Steentrain. We moesten allemaal staan en gekke dingen doen zoals op zoek naar iemand met dezelfde duim, iemand zoeken met een overeenkomst zoals een huis willen kopen, iemand vinden en daar een klapjesspel mee bedenken en ga zo maar door. Dit werd echt een gezellige boel en de mensen van die workshop vergeet je ook niet weer (MPI Jaarcongres/ Annemarie Steen van SteenTrain)
  2. Zet minder stoelen neer dan mensen: als mensen een ruimte binnenkomen willen ze direct gaan zitten, dat zit in de mens. Zet daarom een paar stoelen minder neer en zeg niks. Automatisch gaan mensen dan achterin de zaal staan. Halverwege je presentatie kun je dan aangeven dat het de bedoeling is om plaats te maken voor mensen die het staan zat zijn en ook even willen zitten. Zo ben je bewust van de mensen om je heen. (Cultuursessie van Onemeeting)
  3. Stellingen: Verspreid flip-overs over de zaal en schrijf er een stelling op. Verdeel de groep vervolgens in subgroepjes en laat ze rouleren langs de flip-overs. Zo ontstaan er leuke discussies. Laat vervolgens ieder groepje hun beste idee aan de groep presenteren (Genootschap voor Eventmanagers).
  4. We connect: Vraag je gasten vooraf een profiel in te vullen met bijvoorbeeld wat wilde je als kind later worden? Wat is je favoriete vakantie? Wat is je favoriete huisdier? En plaats ze op basis van deze gegevens in een groep die je aan een ronde tafel plaatst. Vervolgens leg je ze stellingen voor waar ze als groep op moeten stemmen (hoger of lager/waar of niet waar), zo leren ze elkaar al een beetje kennen. Tussendoor laat je iedereen zichzelf voorstellen, praten over ambitie, waar ze het meest trots op zijn etc. Vervolgens deel je boekjes uit en mag iedereen een vraag opschrijven die de groep daarna mag beantwoorden. Iedereen schrijft zijn/haar antwoord in het boekje en laat zijn/haar visitekaartje achter. Zo heb je weer heel wat nieuwe contacten opgedaan! (G14/We Connect!)