Stress, wat moet je ermee?
Een veel voorkomend probleem is toch wel stress. Kinderen die thuis rondrennen en vermaakt moeten worden, e-mails en werk dat zich opstapelt, het huishouden dat geen pauze kent… Hoe houd je je hoofd koel in deze tijd?
Lijstjes lijstjes en nog eens lijstjes. Bij stress helpt het om op een rij te zetten wat jou spanning geeft en wat je juist energie geeft. Maar houdt het kort! Lange lijstjes doen de meesten mensen de das om. Van 3 A4’tjes aan to-do lijstjes wordt geen mens gelukkig. Waarschijnlijk schiet je al in de stress door er alleen al naar te kijken. Schrijf dus alleen de belangrijkste taken op en probeer ze te clusteren! Er zitten niet voor niets 7 dagen in een week, dus verdeel het zo goed mogelijk. Wie wordt er nou niet blij van afvinken?
Ook voeding speelt een grote rol. De ene persoon eet juist veel in tijden van stress, terwijl een ander persoon juist minder eet. Voeding kan je stress gevoelens beïnvloeden. Het is belangrijk om in tijden van stress vetrijke voeding te vermijden. Deze voeding kan je juist moe en lusteloos laten voelen. Neem hiervoor een appel of een vezelrijk product in de plaats. Groente en fruit bevatten vitamine C, wat werkt als anti-oxidant en het is ook nog eens goed voor je immuunsysteem.
Het op een goede manier afsluiten van je werkdag is minstens zo belangrijk als het opstarten van je werkdag. Wanneer jij je werkdag niet lekker afsluit, is het begin de dag erna ook niet lekker. Je valt meteen weer in het halve werk van de dag ervoor en belandt weer midden in de chaos. Een dag goed afsluiten kan met 3 simpele taken: Ruim je bureau op, fris je pc op (alles wat je niet meer nodig hebt in de prullenbak en maak van de rest een back-up) en begin vast met het maken van een to-do list voor morgen.
Mocht je het nog niet doorhebben, hier komt ie dan: “je bent menselijk!”. Het niet halen van je eigen verwachtingen of geplande activiteiten is een grote veroorzaker van stress. Wanneer je standaard te veel van jezelf vraagt en je eigen gezette deadlines niet haalt zul je dit zien als falen en dit leid vanzelfsprekend tot stress. Maak je verwachtingen en plannen zo dat ze realistisch en dus haalbaar zijn. En niet geheel onbelangrijk, houdt rekening met onverwachtse gebeurtenissen.
Wat je ook doet, blijf lachen. Of start met lachen. Het is wetenschappelijk bewezen dat lachen van grote invloed is op het stress niveau. Lachen helpt dus echt! Opmerkelijk genoeg helpt lachen zelfs als je het niet meent. Dus, geforceerd of niet, krul wat vaker je mondhoeken (misschien wel pas doen als je alleen bent..).
Blijf bewegen! Het is geen verrassing dat bewegen gezond voor je is. Daarnaast helpt het ook nog in het verminderen van stress! Naast lachen is ook lichamelijke activiteit een van die dingen die wij als mensen zelf kunnen doen om onze stress niveaus te verminderen. Doe die kleine boodschap eens lopend of buik na het eten even uit met een stevige wandeling. Of juist tussen het werken door. Doorbreek het staren naar je laptop eens met een frisse wandeling. Dat helpt ook nog eens om je gedachten op een rijtje te zetten!
Dit zijn zomaar een paar tips die jou kunnen helpen het hoofd koel te houden!